27 april 2006

Decubituspreventiebeleid

Met hetzelfde software-instrument waarmee we onze Balanced Scorecard bijhouden (zie ingave hieronder), is het ook mogelijk andere resultaten en (proces)indicatoren op een makkelijke en overzichtelijke manier bij te houden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de indicatoren rond decubituspreventie.

Decubitus (of doorligwonden) komt soms voor bij zwaarzorgbehoevende bewoners, omdat de druk op bepaalde plaatsen van het lichaam langdurig toeneemt- veelal door een gebrek aan mobiliteit van de bewoner. Het is zaak als goed woon- en zorgcentrum om hierrond een doordacht preventief beleid op te zetten: immers door het gebruik van een aantal hulpmiddelen (drukverlichtende matrassen, alternerende matrassen, ...) en door het toepassen van wisselhouding (de bewoner om de paar uur in een andere houding positioneren) kan decubitus in zeer veel gevallen voorkomen worden. Maar hoe weet een voorziening of de preventie-afspraken die men opzet effectief in de praktijk werken ? Ook in dit geval is meten gelijk aan weten, en dus hebben we in de loop van 2005 een project opgezet rond decubituspreventie, met de nadruk op het meten van resultaten hierrond.

O.a. via de richtlijnen en indicatoren op de website www.decubitus.be (die opgesteld werden in opdracht van de overheid, en waar een aantal prominente autoriteiten op het gebied van decubitus hebben aan meegewerkt) kwamen we tot een aantal goede afspraken, én een aantal meetpunten die per kwartaal worden samengevat en besproken met de medewerkers.

De meetpunten (een twaalftal) geven ons een goed idee van de incidentie van decubitus in onze voorziening (en ook apart op elke afdeling), en van de adequaatheid van onze preventiemaatregelen.

Door op kwartaalbasis de cijfers samen met de verantwoordelijke medewerkers te bekijken, en tevens te vergelijken tussen afdelingen, komen we tot nuttige conclusies: op één afdeling moet er misschien meer aandacht gegeven worden aan de preventie van hieldecubitus, terwijl we op een andere afdeling merken dat bij het eventueelerger worden van de doorligwonde de preventieve maatregelen niet vlot genoeg worden aangepast. Op deze manier kunnen we het proces van decubituspreventie in onze voorziening van heel nabij opvolgen, en snel bijsturen waar nodig.

Geen opmerkingen: