22 december 2006

Familie-infoavond

Enkele weken geleden organiseerden we in de voorziening een familie-infoavond, waar ik graag iets meer wil over vertellen.

Het is de gewoonte in onze voorziening om minstens één keer per jaar een informatieavond te organiseren die voornamelijk gericht is op de familieleden van onze bewoners. Tijdens deze avond proberen we één of ander aspect van onze werking in detail toe te lichten.

Dit keer hadden we het over drie onderwerpen:

  • MRSA-beleid
  • fixatie-arm beleid
  • stand van zaken betreffende de verbouwingswerken aan onze voorziening

Het zou mij te ver leiden om over de drie onderwerpen iets te vertellen, maar misschien kan ik het fixatie-arm beleid wat verduidelijken. Het is een realiteit in residentiële ouderenzorgvoorzieningen dat bewoners soms (in het kader van hun eigen of andermans veiligheid) in hun vrijheid moeten worden beperkt. Concreet komt het er meestal op neer dat bewoners omwille van valgevaar, dwaalgedrag, ... in een comfortabele RVT-zetel geplaatst worden waar een moeilijk verwijderbaar voorzettafeltje op wordt bevestigd. Studies tonen aan dat in Belgische voorzieningen gemiddeld 45 - 50 % van de (hoofdzakelijk zorgbehoevende) bewoners op deze manier effectief in hun vrijheid beperkt worden (of 'gefixeerd' worden).

In onze voorziening proberen we heel bewust om te gaan met deze vrijheidsbeperkende maatregelen, en die alleen toe te passen waar strikt nodig. Elke maatregel wordt voorafgegaan door een strikte procedure, waarbij er bekeken wordt of er geen andere oplossingen mogelijk zijn, en waarbij er uitgebreid met bewoner, familie en huisarts gesproken wordt vooraleer besloten wordt tot vrijheidsbeperking. Hierdoor ligt ons eigen percentage bewoners met vrijheidsbeperking slechts rond de 25 %.

En toch willen we nog een stap verder gaan: door het aanpassen van infrastructuur, werking en zorgbenadering willen we komen tot een echt fixatie-arm beleid. In 2006 volgden twee medewerkers een vorming van vier dagen rond deze materie. Na deze vorming werd de vertaalslag naar de praktijk gemaakt: een visie rond fixatie-arme zorg werd in samenspraak met de directie ontwikkeld, en de medewerkers werden hierover geïnformeerd. De acties concentreren zich op twee vlakken:

  • het vermijden van fixatie: door een belevingsgerichte manier van omgaan met de bewoners, door zorgvuldige observatie en communicatie, door interdisciplinaire samenwerking, en door het aanbieden van zorg op maat wordt geprobeerd om de onrust bij bewoners tot een minimum te beperken. Ook in de nog op te starten afdeling voor dementerende ouderen zal hier expliciet rond gewerkt worden door bv. het opstarten van leefgroepwerking en het creëren van een veilige omgeving.
  • het nog zorgvuldiger dan vroeger omgaan met fixatie: er wordt alleen nog gefixeerd als er geen alternatieven mogelijk zijn. In een nieuw uitgewerkte procedure staat vermeld dat gedurende de eerste twee weken van de fixatie de bewoner van nabij moet geobserveerd worden (er is ook een specifiek observatieformulier voor deze periode voorzien), de fixatie wordt wekelijks geëvalueerd in een interdisciplinaire bespreking, en er wordt vooraf ingeschat welke de mogelijke negatieve gevolgen kunnen zijn van de fixatie, waarbij dan geprobeerd wordt preventieve acties te ondernemen (bv. extra kinesitherapie).

Op die manier pogen we heel zorgvuldig en ethisch om te gaan met deze problematiek.

Ook de andere onderwerpen kwamen op de infoavond uitgebreid aan bod, maar misschien is dit voer voor een ander artikeltje in deze blog.

Geen opmerkingen: