09 februari 2006

Gemalen voeding: (on)aantrekkelijk ?

Wist u dat het percentage ouderen met dysfagie (kauw- en slikstoornissen) in een woon- en zorgcentrum schommelt tussen de 20 en de 30 % ? Met andere woorden: een klein derde van onze bewoners heeft moeilijkheden met het verorberen van gewone voeding. Voor hen moeten de maaltijden zeer fijn gesneden, gemalen, of zelfs gemixt worden. U zult begrijpen dat dit de presentatie van de maaltijd niet ten goede komt ...

Maandag gaf ik in het vormingscentrum 'Licht en Ruimte' in Roeselare voor een veertigtal geïnteresseerde keukenverantwoordelijken en diensthoofden bewonerszorg een voordracht over ons project rond 'zachte voeding'. Enkele jaren geleden startten wij immers, met de cijfers uit de eerste paragraaf in het achterhoofd, een project op rond het meer presentabel maken van gemalen voeding.

Op basis van bestaande vakliteratuur, een werkbezoek aan het Franciscusziekenhuis in Roosendaal (Nederland), en een workshop met Neil Palisser-Bossomworth (een Engelse kok die een geheel eigen bereidingswijze ontworpen heeft voor gemalen voeding), werd in samenwerking met onze chef-kok en onze ergotherapeutes een kookmethode geïmplementeerd waarbij de gemalen voeding in grote mate terug het uitzicht krijgt van de oorspronkelijke voedingscomponenten. Of: hoe we (heel vroeger) van een bruin papje in een soepkommetje, over een bord met apart gemalen voedingscomponenten uitgeschept in schepbollen, konden komen tot een realistisch ogende en smakelijk uitziende maaltijd.

Waarom al die moeite, zult u vragen. Wel, vakliteratuur wijst erop (en dit stemt overeen met de ervaringen in onze voorziening), dat bewoners die gewone gemalen voeding eten, slechts gemiddeld 30 % van de maaltijd nuttigen. Dit kan aanleiding geven tot malnutritie (ondervoeding), deshydratie (uitdroging), ... Naast deze fysieke verschijnselen, merken we ook dat een deel van de levenskwaliteit van bewoners met kauw- en slikstoornissen wordt weggenomen: de maaltijden zijn immers een belangrijk onderdeel van het dagelijks gebeuren voor onze bewoners.

Na het introduceren van deze 'zachte voeding', merken we dat bewoners opnieuw 80 tot 90 % van de maaltijden opeten, en terug met meer smaak de maaltijden verorberen. Op vandaag wordt het avondmaal voor een aantal bewoners op deze manier geserveerd. We zijn druk bezig om hetzelfde procédé toe te passen voor het middagmaal en de desserts.

Geen opmerkingen: