01 februari 2006

Personeelsvergadering over procesmanagement

Gisteravond vond onze jaarlijkse personeelsvergadering plaats.
Naast de vele overleg- en informatiemomenten die we al hebben (die heel dikwijls gericht zijn op concrete, zorginhoudelijke zaken), proberen we minstens jaarlijks alle medewerkers samen te brengen, waarbij we als directie iets meer vertellen over belangrijke beleidsmatige zaken die actueel zijn.

Gisteren hadden we het vooral over de introductie van procesmanagement in onze voorziening. We zijn ervan overtuigd dat het goed beschrijven en documenteren van (zorg)processen in de voorziening van groot belang is. Onze zorg- en dienstverlening bestaat immers uit niets anders dan een aantal processen (denk maar aan opname, organisatie van zorg, maaltijdvoorziening, decubituspreventie, medicatiedistributie, ... om er maar enkele te noemen), waarvan het uiterst belangrijk is dat die meteen goed gebeuren.

In tegenstelling tot een productie-omgeving waar men producten met fouten kan weggooien en opnieuw beginnen, moet het in een zorgverlenende organisatie van de eerste keer juist zijn: je hebt maar één keer de kans om de opname van een bewoner goed te verzorgen, of om hem de juiste medicatie toe te dienen, enz. Onze belangrijke (zorg)processen moeten dus goed beschreven zijn, en elke medewerker moet de voor hem/haar relevante processen goed kennen.

Maar we willen een stap verder gaan (eigenlijk twee stappen verder gaan): als de processen goed beschreven en goed gekend zijn, willen we ze enerzijds nog gaan verbeteren (dit is de kwaliteitsgedachte waarbij we pogen om steeds betere zorg te verlenen), en anderzijds willen deze processen ook waarborgen. Dit betekent dat we er op elk moment zeker van willen zijn dat de zorg in de voorziening goed verloopt. En hoe kunnen we daar zeker van zijn ? Door op geregelde tijdstippen bepaalde meetpunten (of indicatoren) bij te houden, die een indicatie geven van hoe bepaalde (zorg)processen verlopen. Op die manier kunnen we proactief tewerk gaan, en voor er eventuele problemen opduiken processen bijsturen waar nodig.

Verder werd er ook nog iets verteld over het nieuwe Koninklijk Besluit met betrekking tot de zorgkundige (nog te verschijnen in het Belgisch Staatsblad), werd de bewonerstevredenheidsenquête voorgesteld die we in het najaar bij onze bewoners willen afnemen, en werd een korte stand van zaken gegeven betreffende onze verbouwingen. We sloten af met een drankje en gelegenheid tot napraten.

Geen opmerkingen: